Φαγητό πολύπλοκο, γιορτινό , αλλά με εκπληκτική αίσθηση των διαφορετικών υφών του σε κάθε μπουκιά. Είναι ένας κεφτές γεμιστός με κιμά!! Με τα δύο μέρη του να είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους σε γεύση και υφή. Το εξωτερικό κιμαδένιο περίβλημα ζυμώνεται με ωμό πλιγούρι και μπαχαρικά, ενώ η γέμιση του περιέχει το κεφτέ.
Οι κεφτέδες αυτοί βράζουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Στην Αρμενία σερβίρουμε τον Ιτσλί κιοφτέ καυτό, με ένα κομμάτι βούτυρο να λιώνει αργά πάνω του αμέσως μόλις βγει από την κατσαρόλα, κόβουμε τον κιοφτέ στη μέση και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι.